En artist beskriver en person som engasjerer seg i en eller flere ulike aktiviteter knyttet til det å praktisere en knust, lage kunst og/eller demonstrere kunsten. I dagligtale forbindes artist med det å være en sanger, som for eksempel at Kurt Nilsen og KYGO er artister. Kjente musikk artister har som oftest en rekke folk som arbeider rundt seg, deriblant:

  • Plateselskaper
  • Bookingagenter
  • Management

Plateselskap

En drøm for aartisterrtister er å bli signert av et plateselskap, da de har et apparat som både gir ut, promoterer og distribuerer musikken. Det finnes en rekke ulike plateselskap, men som regel skilles det mellom «major» og «minor» selskap. Et «major» selskap er ofte anerkjent og internasjonalt, som for eksempel Sony Music og Warner. Et «minor» selskap er ofte mindre, og gjerne uavhengige foretak som har valgt å satse på en konkret sjanger.

Bookingagenter

En bookingagent kan både jobbe for seg selv, men også innenfor et management-selskap. Deres jobb går hovedsakelig ut på å tilegne seg kontakter og gode spillejobber for artistene. Ved en enkeltkonsert vil bookingagenter ha ansvar for administrative elementer fra artisten sin side. Her inngår også blant annet kontraktskriving, datoplanlegging og faktureringer.

Management

Et management sin hovedoppgave er å skaffer artister så gode betingelser som mulig, i for eksempel en signering med plateselskap. De står på mange måter ansvarlig for artister sin karriereutvikling. De jobber tett med både plateselskaper og bookingagenter.

Mål for artister

Kampen om å bli kjent på verdensbasis blant artister er stor, og bare et fåtall oppnår dette. I Norge er det en stor prestasjon dersom artister får sin sang publisert på VG Lista Topp 20. Her utarbeider VG, IFPI og NRK ukentlig hvilke sanger og album som er mest populære. Konseptet ble opprettet i 1958. I 2015 og 2016 har blant annet KYGO og Alan Walker dominert denne listen.

På internasjonal basis finnes det en rekke anerkjente spillelister, men Billboard Hot 100 fra USA er trolig den mest anerkjente. Denne presenterer de 100 mest populære singlene i USA basert på platesalg og radioavspillinger.