ESC vinnerne gjennom tidene

Det året Alexander Rybak vant ESC for Norge ble ingen rik på å ha veddet på ham som vinner. Det var i 2009 og finalen gikk av stabelen i Moskva. Rybak er selv født i Hviterussland og han gjorde stor suksess ettersom han kunne samtale med russerne på deres eget språk. Han var så til de grader storfavoritt at oddsen etter sigende aldri har vært lavere så lenge man har arrangert spill om ESC-vinnerne. Poengene han fikk fra deltakerlandene derimot hadde aldri vært høyere eller seieren mer overlegen. De andre nasjonale vinnerne hadde med andre ord ikke mye de skulle ha sagt. Rybak fikk gjennomsnittlig 9,44 poeng fra hvert av landene som deltok i konkurransen.

Størst blant vinnerne

Likevel er det nok ABBA som har gjort størst suksess av alle vinnerne gjennom tidene. Deres vinnerlåtvinnerne «Waterloo» i 1974 banet veien for en karrière som internasjonal populærmusikk neppe har sett maken til. Også den gangen var det ganske tydelig hva som var folk flest sine forventninger, for alle bookmakerne kunne melde om svært lave odds for svensk seier i Brighton det året. Hvor viktig Celine Dions seier for Sveits i 1988 var for hennes fortsatte karrière kan man sikkert diskutere. Det meste av det hun har gjort senere har overskygget seieren så til de grader at mange, til og med av hennes egen fans, ikke vet at hun tilhører den noble skare av ESC-vinnerne.

Favoritt på andreplass

Men det er slett ikke alltid at det er de som går til topps i ESC-finalen som blir de store vinnerne i det lengre perspektivet. Det er for eksempel Cliff Richard og hans «Congratulations» et tydelig bevis på. Låten kom nemlig bare på andreplass – slått av Spania på målstreken – men er utvilsomt en av de låtene som har fått størst og bredest gjennomslag av alle vinnerne. De som satte sin tier på det spanske bidraget, derimot, kunne innkassere en fin gevinst.